Perfect gerookte bacon


Perfect gerookte bacon

Belegd op een BLT, onder je ei, of op je hamburger. Bacon. Hoe maak je de lekkerste smokey bacon? Door het zelf te maken met dit simpele recept. Bacon bewaart zich overigens erg goed in de vriezer; zelf maak ik altijd meer en vries het na het roken in.

Historie

Sinds dat wij als mens varkens houden, hebben we manieren bedacht om vlees te conserveren. Twee manieren waarop ze dat vroeger deden en nog steeds doen overigens, is met zout en rook. Voor zover bekend waren de Chinezen de eersten met gezouten varkensbuik.

Iets later, rond 1492, nam Christopher Columbus acht varkens mee naar het huidige Amerika. Drie jaar later waren het er 700! Deze populatie groeide zo hard dat ze binnen de kortste keren ècht overal vrij rondliepen.

Leuk feitje: In 1650 bouwden de Nederlandse kolonisten een muur om Britten en Indianen uit New Amsterdam (nu New York) te houden. De bouw is gestopt omdat er te veel zwijnen vrij rondliepen op straat. Deze plek heet nu Wall Street.

Buik

Misschien wel het lekkerste deel van een varken: buikspek. Maar dan wel van een biologisch varken, want behalve dat dit goed is voor het beest zelf, proef je dit ook in het eindresultaat.

Bacon maken is simpel, al kost het je wel 7 dagen, maar gelukkig hoef je gedurende deze 7 dagen niet heel veel te doen. En het resultaat? Heerlijke bacon voor op je hamburger, onder je ei of gewoon zomaar omdat het vandaag dinsdag is!

Pekel

Pekel is niets meer dan een mengsel van zout en water. Er bestaan twee soorten pekel - natte pekel en droge pekel. Bij natte pekel is het water zo zout dat er een aardappel in kan drijven (zo weet je dat je genoeg zout hebt toegevoegd). Voor dit recept maken we een droge pekel - dus zonder water. Naast zout voegen we ook suiker toe: dit maakt het vet zacht en zorgt voor een betere smaak. We stoppen het vlees in een plastic zak (vacuüm mag ook) met dit mengsel en laten het 7 dagen liggen (op dag 3 nog wel even omdraaien) en daarna is je bacon klaar!

Zo simpel kan het soms zijn.

Bacon! Photo credit: Sidney de Koning

Wil je meer maken?
Tip: Wil je meer maken? Twee keer zo veel vlees, is twee keer zoveel suiker. Let alleen op bij de nitriet. Gebruik hiervoor de volgende formule:
Totaal droog pekelbad = 2.25% zeezout + 0.25% nitriet op het totaal gewicht van het vlees.
Dus 20.1 gram zeezout op 1000 gram vlees.

Bacon! Photo credit: Sidney de Koning

  Instructies

 • 1 KG
 • 15 minutes
 • 7 dagen

Ingredienten

 • 1 kg biologisch buikspek
 • 110 gr rietsuiker/bruine suiker/palmsuiker
 • 20.1 gr (gerookt) zee zout (zie berekening hierboven)
 • 15 gr peper
 • 2 gr 5 spices powder
 • 2 gr steranijs
 • 2 gr cayenne peper
 • 5 gr nitriet zout
 • 5 gr Venkel zaad
 • 5 gr Anijszaad

Uitleg

 1. Alles mengen en het buikspek met kruidenmengsel in ziplock zak doen. Zorg dat het kruidenmengsel overal over het vlees zit.
 2. Leg 3 dagen in de koelkast. Draai de ziplock zak om. Daarna nog 3 dagen in koelkast.
 3. Op dag 6 uit de koelkast halen en vlees afspoelen met koud water zodat je buikspek schoon is. Droogdeppen en op rekje in koelkast leggen zodat deze droogt aan de lucht.
 4. Op dag 7, buikspek 2 uur roken (in een rookton, bbq of offset-smoker) op 80℃ - 107℃ graden. Je bacon is klaar!